CSOK és Hitelügyintézés

Foglaljon időpontot díjmentes tanácsadásra!

Mi segítünk!

A pénzügyei áttekintése szakértő nélkül szinte elképzelhetetlen manapság. Vegye igénybe díjmentes konzultációinkat és az alábbi előnyökkel számolhat:
Időt és utánajárást spórolunk: független pénzügyi közvetítőként érdekünk, hogy a legjobb termékeket találjuk meg ügyfeleinknek, lerövidítve a keresési időt;
Szakértelem: a teljesség igényével összehasonlítjuk a pénzügyi termékeket – rávilágítva azokra a részekre, melyeket Ön csak az apró betűben olvashat. A választást követően a teljes folyamaton végigkísérjük Ügyfeleinket.
Egyedi kedvezmények: a Duna House meghatározó szereplő a lakáshitelek, a lakástakarékpénztári, illetve lakásbiztosítási termékek közvetítésében. Az általunk bonyolított tranzakciók jelentős számának köszönhetően a pénzintézetek egyedi kedvezményeket biztosítanak Ügyfeleink számára. Szolgáltatásaink minden esetben díjmentesek Ügyfeleink részére.

csok-es-hitelugyintezes-vissza-nem-teritendo-tamogatas-smallhome-dunahouse

Miért válassza pénzügyi szakértőnket?

1. Nincsenek apró betűk!
A Magyar Nemzeti Banknál (MNB) regisztrált szakértőnk minden jelentős bankkal kapcsolatban állnak, jelenleg 12 pénzintézet termékeit hasonlítják össze, és az apró betűs részben található esetleges buktatókra is felhívják figyelmét! Így Önnek nem
jelent kockázatot a banki dokumentumok pontos értelmezése, képzett hitelszakembereink segítenek eligazodni a részletekben!

2. Díjmentes!
Szolgáltatásunk ingyenes! Tapasztalt pénzügyi szakértőnk díjmentesen leveszik az ügyintézés minden terhét válláról. Ön kizárólag a bank által meghatározott költségeket fizeti, a hitelcentrumunk felé díjfizetési kötelezettség nem terheli. Ez a gyakorlatban azzal az előnnyel jár az Ön számára, hogy nem kell végigjárnia a bankokat, összehasonlítani az egyes banki hitelkonstrukciókat, végigolvasni az apró betűs részeket, kollégáink ezt díjmentesen megteszik Ön helyett, időt, pénzt és utánajárást spórolva Önnek!

3. 12 bank ajánlata egy helyen!
Magyarország egyik legmeghatározóbb hitelközvetítő hálózataként számos banki partnerünk ajánlata közül keressük meg az Önnek legoptimálisabb hiteltípust. Így a magyar piacon fellelhető valamennyi konstrukciót megvizsgálva lehetetlennek tűnő élethelyzetekre is születhet megoldás. A bankok független partnereként kizárólag az Ön igényeit és anyagi lehetőségeit szem előtt tartva segítjük bármilyen hitelproblémájával kapcsolatban. 

4. Kamatkedvezmények!
Banki kapcsolatainknak köszönhetően ügyfeleink kiemelt figyelemben, sőt, bizonyos esetekben kamatkedvezményben részesülhetnek a hitelbírálat során. Így rajtunk keresztül akár a teljes futamidőre vonatkozóan is alacsonyabb törlesztőrészlet érhető el hitelfelvétel esetén.

5. Hitel nem csak általunk közvetített ingatlanra!
Akár rajtunk keresztül vásárol ingatlant, akár más módon találta meg új otthonát, pénzügyi szakértőink készséggel igazítják el a hitelkonstrukciók között és segítenek az apró betűs részek értelmezésében. Szolgáltatásunk valamennyi ügyfelünk számára díjmentes, függetlenül a hitel típusától, összegétől, futamidejétől.

6. 1 évig ingyenes lakásbiztosítás!
A Hitelcentrum szakértőinek közreműködésével felvett jelzáloghitelek fedezeteként a hitelügyletbe bevont ingatlanokra a bank által kötelezően előírt lakásbiztosítás 1 éves díját mi fizetjük Ön helyett. Így a hitelekre vonatkozóan elérhető kamatkedvezményeken túl a kötelező lakásbiztosítás díját is megtakaríthatja 1 éven keresztül.

Hogyan néz ki a pénzügyi konzultáció folyamata?

1. Előszűrés – Konzultáció
Az Ön céljai, élet- és jövedelmi helyzete alapján szakértőink kiválasztják a számításba vehető összes banki konstrukciót. A pénzügyi konzultáció alkalmával ismertetjük Önnel az egyes banki termékek előnyeit, hátrányait és az esetleges akciókra is felhívjuk a figyelmét. Az Ön által kiválasztott szempontok alapján – kamat, egyéb fizetendő járulékos költségek, kezdeti törlesztőrészlet, előtörlesztési lehetőségek, kamatperiódus – akár rangsoroljuk is a hitelajánlatokat.

Figyelem! Egyes bankok között jelentős eltérés lehet az elfogadható jövedelmek és ingatlanfedezetek körében! Az egyes bankok által végzett jövedelemvizsgálat szabályai jelentősen eltérhetnek, amelynek eredménye befolyásolhatja a hitel elbírálását és a nyújtható
hitelösszeg nagyságát.

2. Ajánlatkészítés
Az előszűrés és konzultáció folyamán az Ön számára legszimpatikusabb ajánlatokról szakértőnk egy írásos terméktájékoztatót és összehasonlító ajánlatot készít. Ezt Ön elviheti és családjával nyugodt körülmények között hozhatja meg a döntést a legmegfelelőbb hitelkonstrukció kiválasztásával kapcsolatban.

3. Hiteligénylés
A pontos banki hitelkonstrukció kiválasztását követően szakértőnk segítséget nyújt Önnek a hitelkérelem benyújtásában. Részletes tájékoztatást adunk a szükséges dokumentumokról, a hitelfelvételnél esedékes járulékos költségekről. A megvásárolni kívánt, vagy fedezetként felajánlott ingatlan értékbecslését is megrendeljük Ön helyett.

Nem kell aggódnia, hisz a hitelbírálat teljes folyamatáról tájékoztatjuk Önt!

Tapasztalataink azt mutatják, hogy amennyiben ügyfeleink szakértőnkkel minden valós és lényeges információt megosztanak, úgy jó eséllyel számíthatnak a kért hitelösszeg pozitív elbírálására. A rajtunk keresztül beadott hitelkérelmek elutasítási aránya elenyésző!

4. Szerződéskötés
Szakértőink napi kapcsolatban vannak a pénzintézetekkel, így a beadott hitelbírálat eredményéről is idejében informálni fogják Önt. Pozitív bírálat esetén megszervezzük Önnek a szerződéskötés helyét, pontos idejét, a közjegyzői ellenjegyzést is beleértve.
Pontos információt adunk a hitelfolyósításhoz szükséges feltételekről. Célunk, hogy Ön elégedetten és idejében hozzájusson az igényelt hitelhez!

Ingatlanvásárlás hitelből

Ingatlanvásárláshoz szeretné a legkedvezőbb hitellehetőséget megtalálni? Pénzügyi szakértőink tájékoztatják Önt a vásárláshoz igényelhető legkedvezőbb hitelkonstrukciókról! Ingatlanvásárlás esetén a lakáscélú jelzáloghitelek jelentik napjainkban a legkedvezőbb finanszírozási lehetőséget. A vásárláshoz kínált hiteleket forint alapon nyújtják a pénzintézetek, a felmerülő költségek és a kamatperiódusok tekintetében az ajánlatok igen eltérőek lehetnek.

csok-es-hitelugyintezes-ki-igenyelheti-smallhome-dunahouse

Új vagy használt?

Számos banki partnerünk kínálatában segítünk megtalálni az Önnek megfelelőt!

Új lakás vásárlása

Az új lakás fogalmának meghatározása törvényileg történik. Attól függően, hogy mennyi az önereje, a bank által elfogadott jövedelme, forint alapon, vagy deviza alapon kívánja-e az ingatlanszerzést finanszírozni, az új lakás vásárlása történhet lakáshitellel vagy lakáslízinggel. A hitel típusa piaci kamatozású, vagy akár államilag támogatott is lehet. 

Az állami kedvezmények azok, amelyek miatt bizonyos esetekben igazán megérheti új lakást vásárolni. Ha a kölcsönügylet fedezetét csak a megvásárolni kívánt ingatlan alkotja, akkor minimum 20% saját erő szükséges a vásárláshoz. Azt, hogy pontosan mennyi önerő szükséges, befolyásolja a vásárolandó ingatlan értéke és az igénylők jövedelmi helyzete. Szakértőink erre a kérdésre pontos választ a hitelügylet részleteinek ismeretében tudnak adni. Keressen minket bizalommal!

csok-es-hitelugyintezes-bovites-smallhome-dunahouse

Használt vásárlása

Attól függően, hogy milyen ingatlant tud felajánlani hitelfedezetként, milyen típusú és összegű a havi jövedelme, milyen kamatperiódussal tervez, milyen távra tervez, számos banki partnerünk kínálatában segítünk megtalálni az Önnek megfelelőt!

Vásárlás Hitelből

A lakásvásárlás hitellel történő finanszírozását ajánljuk azoknak, akik árfolyamkockázat nélkül, forint alapon szeretnének hitelt felvenni, és akiknek fontos a lakás tulajdonjogának mielőbbi megszerzése. Attól függően, hogy mennyi az önereje, a bank által elfogadott jövedelme, az új lakás vásárlása történhet lakáshitellel vagy lakáslízinggel.

A hitel előnyei:

Hitel esetében kiegészítő ingatlan bevonásával akár a teljes vételár is finanszírozható.
– Fedezetként bevonható a megvásárolni kívánt ingatlan, illetve szükség esetén maximum 3 db, Magyarországon található ingatlan bevonására van lehetőség. (Hozzátartozói megkötés nélkül bárki felajánlhatja az ingatlanfedezetet, nincs arra vonatkozó előírás, hogy a fedezetül szolgáló ingatlannak ki legyen a tulajdonosa.)
– Azt, hogy pontosan mennyi önerő szükséges, befolyásolja a vásárolandó ingatlan értéke és az igénylők jövedelmi helyzete.
– A hitel futamideje akár 35 év is lehet, így a havi törlesztőrészlet jelentősen csökkenthető.
– Lakástakarék-pénztári szerződéssel akár jelentős törlesztő részlet csökkenést érhet el.
– Minimálbér esetén is igényelhető.
– Akár 20 évig is van lehetősége fixálni a hitel kamatát és törlesztő részletét, melynek köszönhetően a futamidő végéig jól tervezhetővé válik a hitele.
– Türelmi idő igénylése esetén akár az első 10 évben is jelentősen alacsonyabb részletekkel számolhat.

Kinek-Mire-Mennyit-Hogyan?

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény 2015. július 1-től igényelhető az erre szerződött hitelintézeteknél. A CSOK lényegében a gyermekek számától függő támogatási forma, ami akkor jár, ha ingatlant vásárolunk, építünk vagy bővítünk. Mértéke függ attól, hogy használt, vagy új lakást választunk- e.

Vissza nem térítendő támogatás

A CSOK, bár mindenki a 10 plusz 15 milliós összeget jegyezte meg leginkább, többféle támogatással társulhat. Sokak számára valószínűleg mégis a legvonzóbb elem a vissza nem térítendő állami támogatás, vagyis maga a családi otthonteremtési kedvezmény.

A CSOK összegét igénylő jogosultak úgy kapnak pénzt új vagy használt lakásvásárláshoz, építéshez vagy bővítéshez, hogy azt a játékszabályok betartása esetén nem kell visszafizetniük. A támogatást igényelhetik egyedülállók, házaspárok és élettársak is. Vállalt gyermek után járó támogatást is lehet igényelni, de ehhez az igénylőknek mindenképpen házasnak kell lenni és legalább az egyik félnek fiatalabbnak kell lennie 40 évnél. A támogatás gyermekszám alapján jár. Ám ez lehet a közös, előző kapcsolatból született saját, de közösen nevelt, vagy örökbefogadott

gyermekek száma alapján is, amennyiben ezek a gyermekek az igénylővel közös háztartásban élnek, eltartottak és nem töltötték be a 25. életévüket függetlenül attól, hogy felsőoktatásban tanulnak vagy sem. A kedvezmény összege – az új ingatlanok esetében:

  • egy gyermek esetén 600 ezer forint
  • két gyermek esetén 2 millió 600 ezer forint
  • három vagy több gyermek esetén pedig 10 millió forint

CSOK Ki igényelheti?

A CSOK-ot igényelhetik fiatal házaspárok, élettársak és akár egyedülállók is, bár utóbbiak csak abban az esetben, amennyiben a gyermekekkel már rendelkeznek az igénylés időpontjában. Fiatal házaspárok esetén vállalt gyermeknél elegendő, ha az egyik fél még nem éri el a 40 éves korhatárt. Meglévő gyermekek esetén semmiféle életkori határ nincs meghatározva az igénylőkre vonatkozóan. 
A felsorolt és nyilvánvaló célcsoporton kívül van még néhány megkötés:
Ugyan bizonyos feltételek mellett külföldiek is igényelhetik a CSOK-ot, az alapvetően magyar állampolgároknak jár.
Emellett fontos még a büntetlen előélet, amelyet erkölcsi bizonyítvánnyal sem kell már igazolni.
Fontos az is, hogy az igénylőknek – házastársak esetén legalább az egyiküknek – társadalombiztosítási jogviszonnyal kell rendelkezniük, mely minimum három gyermek és új ingatlan esetén két év, minden más esetben 180 nap visszamenőleg.
2018. március 15-től a külföldön jogviszonnyal rendelkezők is igénybe vehetik a CSOK-ot, amennyiben vállalják, hogy a támogatási szerződés megkötését követően 180 napon belül minimum az egyik fél magyar jogviszonyt létesít.

A CSOK összegét igénylő jogosultak úgy kapnak pénzt lakásvásárláshoz, hogy azt a játékszabályok betartása esetén nem kell visszafizetniük. A támogatást igényelhetik egyedülállók, házaspárok és élettársak is.

Ismert tény már, hogy a még meg nem született gyermekek száma alapján is igényelhető a kedvezményes támogatás. Három gyermek után járó támogatás esetén ez gyermektelen fiatal házaspár esetén három, egy gyermekesek esetén kettő, két gyermekkel rendelkezők esetén egy jövőbeni gyermek vállalását teszi szükségessé. Az első vállalt gyermek megszületésére 4 év a határidő, a másodikéra 8 év. Aki három gyermeket vállal, annak 10 év alatt kell az utódnemzésről vagy örökbefogadásról gondoskodnia. A magzat vagy az ikermagzat a várandósság betöltött 12. hetét követően figyelembe vehető az igénylésnél

A támogatás gyermekszám alapján jár. Ám ez lehet a közös, előző kapcsolatból született saját, de közösen nevelt, vagy örökbefogadott gyermekek száma alapján is, amennyiben ezek a gyermekek az igénylővel közös háztartásban élnek, eltartottak és nem töltötték be a 25. életévüket függetlenül attól, hogy felsőoktatásban tanulnak
vagy sem.

Milyen célokra igényelhető az otthonteremtési kedvezmény?

csok-es-hitelugyintezes-bovites-smallhome-dunahouse
Bővítés

Bővítésről beszélünk, ha a már meglévő ingatlan  lapterületét növeljük (min. 8 m2-rel). Ez lehet oldalirányú bővítés, vagy tetőtér-beépítés. A tetőtér-beépítés lehet bővítés és építés is, attól függően, hogy kap-e külön albetétet (helyrajzi számot) az alsó, felső szint és hány lakás alakul ki a bővítéssel.

csok-es-hitelugyintezes-uj-lakas-vasarlasa-smallhome-dunahouse
Új lakás vásárlása

A CSOK – hasonlóan a korábbi szocpolhoz – igényelhető új lakás vásárlására is. Lakásméretre vonatkozóan csak minimum korlátok vannak meghatározva.

csok-es-hitelugyintezes-hasznalt-lakas-vasarlasa-smallhome-dunahouse
Használt lakás vásárlása

A CSOK felhasználható használt lakás megvásárlására is. A maximális vételár korlát 2019. július 1-től eltörlésre kerül (2019. június 30-ig 35 millió Ft).

csok-es-hitelugyintezes-epitkezes-smallhome-dunahouse
Építkezés

2019. június 30-ig újnak az a lakóház/lakás tekinthető, amelyet az alapozási munkáktól kezdve teljes egészében újonnan építenek, vagy emelet-ráépítéssel, illetve tetőtér-beépítéssel jön létre (önálló bejárattal, önállóhelyrajzi számot kap). 2019. július 1-től változik az „új” fogalom meghatározása, már nem kell alapoktól újként megépíteni/építtetni az ingatlant az eladónak/igénylőnek.

csok-es-hitelugyintezes-hasznos-infok-smallhome-dunahouse

Új lakás

A teljes összegű támogatás új lakás bekerülési költségére, építésére vagy vételárának kifizetésére fordítható. A rendelet szerint ilyennek számít minden 2008. július 1-je után építési engedélyt kapott új lakás, vagy az azóta használatbavételi engedélyt kapott olyan lakóingatlan, amelyet vállalkozó épített kifejezetten értékesítési céllal.

Az új lakás fogalmát a jogszabály úgy határozza meg, hogy az alapozási munkáktól kezdődően teljes egészében újonnan épített, lakhatási feltételeknek megfelelő, ingatlannyilvántartásba vett lakóingatlan, amely rendelkezik legalább egy 12 négyzetmétert meghaladó alapterületű lakószobával és főzőhelyiséggel (ennek hiányában legalább 4 m2-es önálló, a főzést lehetővé tévő lakótérrel) fürdőszobával, WC-vel és egyedi fűtési móddal. 2019. július 1-től e fogalom megváltozik!

A tervezőasztalról értékesített ingatlanoknál is igényelhető a CSOK, ugyanis elegendő a kérelem benyújtásának időpontjában építési engedéllyel vagy az egyszerű bejelentéshez kötött építési tevékenység bejelentésének megtörténtét igazoló dokumentummal rendelkezni. 

Az új ingatlanok vásárlása esetén már a használatbavételi engedély kiadását megelőzően is igényelhetővé válik a CSOK. A támogatási szerződés megköthető, a CSOK összegének folyósítására viszont kizárólag a használatbavételi engedély, a használatbavétel tudomásulvételét igazoló hatósági bizonyítvány vagy az egyszerű bejelentéshez kötött épület felépítésének megtörténtéről szóló hatósági bizonyítvány hitelintézet részére történő bemutatását követően, egy összegben kerülhet sor. 

Feltétel még a közművesített villamosenergiaellátás, szennyvízelvezetés vagy egyedi szennyvíztároló, és ivóvíz, vagy annak megfelelő minőségű kút. Nem számít új lakásnak viszont a tetőtér beépítés, ha az újonnan létrejövő ingatlan nem közelíthető meg önállóan, saját lépcsőn. További feltétel a tetőtér beépítése kapcsán, hogy az építkezés során minimum két ingatlant szükséges létesíteni a tetőtérben.

Használt lakás

A használt lakásokra érvényes CSOK rendelet egyértelműen fogalmaz. Használt lakás vásárlására vagy meglévő lakás bővítésére vonatkozik. A CSOK-ot igényelhetik egyedülállók, élettársak és fiatal házasok. Vállalt gyermek esetén az igénylés feltétele
a házasság fennállása és hogy az egyik fél legyen legalább fiatalabb negyvennél. A kedvezmény gyermekszám alapján jár, ez lehet a közös, előző kapcsolatból született saját, de közösen nevelt, vagy örökbefogadott gyermek is, amennyiben ezek a gyermekek az igénylővel közös háztartásban élnek, eltartottak és nem töltötték be a 25. életévüket, függetlenül attól, hogy felsőoktatásban tanulnak vagy sem. 

Mivel jelenleg a használt lakásokra vonatkozó szabályokról beszélünk, fontos tudni, hogy legfeljebb 35 millió forintos vételár esetén kérhető a támogatás. E felső vételár korlátnak az eltörlése már megjelent a 2019. július 1-én életbe lépő jogszabályban.
Bővítésnél pedig az az egyik lényegi pont, hogy csak új lakórész létrehozásával, és a lakáskörülmények javításával együtt támogatható a bővítés. Meglévő épületrész felújítására, állagjavítására nem kaphatunk vissza nem térítendő támogatást. 

Nem mindegy, milyen állapotú a lakás, ezért a támogatást elbíráló hitelintézet helyszíni szemlét végezhet, hogy megállapítsa, megfelel-e a családi létszámnak és az elvárt lakáskörülményeknek illetve komfortos-e az ingatlan. Az igénylőnek a megvásárolt lakásban tulajdont kell szereznie, ha párról van szó, akkor mindkettőjüknek, azonban más személy nem lehet tulajdonos. 

Vásárlás esetén meghatározott határidőn belül szükséges a kérelem benyújtása, mely az adásvételi szerződés aláírásától indul. Vásárláskor a vételárnak legfeljebb 10 százaléka fizethető készpénzben, a többit átutalással kell rendezni.
Bővítés esetén pedig azt kell tudni, hogy számlával kell igazolni a bekerülési költség 70 százalékát. Lényeges, hogy csak olyan vállalkozás állíthatja ki a számlát, amelynek ezt a jogát az adóhatóság is elismeri. Fontos változás, hogy 2018. március
15-től a használt lakás vásárlásához a megvásárolt, bővítendő ingatlan kivételével más lakóingatlanban a CSOK támogatott magánszemélyek korlátlanul lehetnek tulajdonosok.

Vásárlás esetén fontos, hogy az 5 éven belül értékesített ingatlan eladási árát 100%-ban be kell forgatni a vásárolt ingatlan vételárába, melyet csökkenteni lehet a visszafizetett lakáscélú hitel összegével, valamint az ingatlanközvetítőnek kifizetett jutalékkal. Ez a szabály 2019. július 1-vel eltörlésre kerül.

CSOK támogatás mértéke és CSOK FEltételek:

csok-es-hitelugyintezes-feltetelei-smallhome-dunahouse

Vannak méretbeli megkötések is. A CSOK ugyanis csak akkor jár, ha a lakás hasznos alapterülete egy gyermek esetén eléri a 40 négyzetmétert, két gyermeknél az 50 négyzetmétert, három gyermeknél pedig a 60 négyzetmétert. Ha családi ház építéséről vagy új ház vásárlásáról van szó, egy gyermek esetében a minimum 70 négyzetméter, két gyermeknél már 80, háromnál pedig 90 négyzetméter a legkisebb hasznos alapterület.

A 10+15 CSOK legfontosabb részletei:

A konstrukció 3 gyermekes családoknak (meglévő vagy vállalt) 10 millió forint vissza nem térítendő támogatást és 15 millió forint kamattámogatott hitel együttes igénylését jelenti;
– A 3 gyermekes családok a 10 millió CSOK-ot a kedvezményes hitel nélkül is igényelhetik;
– A 10+15 konstrukciónál sincs az ingatlannak felső értékhatára;
– A kedvezményes hitel felvétele és a később születendő gyermekek bevállalása csak házaspárok részére lehetséges;
– A kedvezményes hitel felvétele a minimum 60 négyzetméteres új lakás és a minimum 90 négyzetméteres új ház esetén lehetséges. (A hasznos alapterület minimum korlátai a 3 gyermekes CSOK esetében és a hitel esetében egyaránt számítanak);
– Amennyiben 3 meglévő gyermekre igénylik a 10+15 CSOK-ot, a szülők tekintetében nincs életkori korlátozás. Ha a gyerekszámot vállalással teljesítenék, a házastársak egyikének 40 év alattinak kell lennie az igényléskor;
– A meglévő ingatlan nem kizáró tényező. A meglévő ingatlan(ok) megtartásával is lehetséges a támogatással érintett újépítésű lakás
megvásárlása vagy építése. Az egyetlen kikötés, hogy az összes érintett együtt költöző állandó lakcíme az új ingatlanban legyen, melyet maximum a folyósítást követő 90 napon belül igazolni is szükséges.

A 15 milliós hitel paraméterei:
– maximum 3% kamat;
– maximum 25 év kamattámogatás (hitel futamidő több is lehet, de a
kamattámogatás fölött piaci kamatozásúvá alakul);
– a hitel kamatperiódusa öt év.

A 2 gyermekes CSOK-hoz igényelhető 10 millió Ft-os támogatott hitel legfontosabb részletei:

A konstrukció 2 gyermekes családoknak (meglévő vagy vállalt) 2,6 millió forint vissza nem térítendő támogatást és 10 millió forint kamattámogatott hitel együttes igénylését jelenti;
– A 2 gyermekes családok a 2,6 millió Ft CSOK-ot a kedvezményes hitel nélkül is igényelhetik;
– A 2,6 millió Ft +10 millió Ft-os hitelkonstrukciónál sincs az ingatlannak felső értékhatára;

– A kedvezményes hitel felvétele és a később születendő gyermekek bevállalása csak házaspárok részére lehetséges;
– Amennyiben 2 meglévő gyermekre igénylik a szülők tekintetében nincs életkori korlátozás. Ha a gyerekszámot vállalással teljesítenék, a házastársak egyikének 40 év alattinak kell lennie az igényléskor;
– A meglévő ingatlan nem kizáró tényező. A meglévő ingatlan(ok) megtartásával is lehetséges a támogatással érintett új építésű lakás
megvásárlása vagy építése. Az egyetlen kikötés, hogy az összes érintett együtt költöző állandó lakcíme az új ingatlanban legyen, melyet maximum a folyósítást követő 90 napon belül igazolni is szükséges.

A 10 milliós hitel paraméterei:
– maximum 3% kamat;
– maximum 25 év kamattámogatás (hitel futamidő több is lehet, de a kamattámogatás fölött piaci kamatozásúvá alakul);
– a hitel kamatperiódusa öt év.

2019. július 1-től a 2 illetve 3 gyermekes CSOK-hoz kapcsolódó kamattámogatott hitel igénylési lehetőségét használt lakás vásárlásához kapcsolódóan is szeretnék kibővíteni.

Követelmények és korlátozások

Nem elég csak megvásárolni vagy megépíteni az új lakást. Vállalni kell azt is, hogy a támogatást elnyerő családok és a vissza nem fizetendő összeg megítélésénél figyelembe vett gyermekek 10 évig a lakásban lakjanak. Természetesen a nagykorú
vagy időközben nagykorúvá vált gyermek elköltözhet 10 éven belül is, ez nem minősül a kötelezettség megszegésének. Amennyiben a munkahelyváltás miatt kell elköltöznie valakinek, ezt a tíz éven belül maximum 5 éven keresztül teheti meg.

Tíz éves tilalom vonatkozik a jelzálog bejegyzésekre és az eladásra is. Az állam pedig, mint támogató, saját jelzálogot jegyez be az ingatlanra, erre a tíz éves időszakra. Ettől függetlenül bizonyos feltételek betartásával eladható az ingatlan (pl. minimum ugyanolyan értékben vásárolni kell lakhatást biztosító ingatlant). Amíg a jelzálog él, a lakásra lakásbiztosítást kell kötni. Az is fontos tudnivaló, hogy lakásvásárlás esetén az adásvételi szerződés aláírása után használt ingatlan esetén 120 nap, új ingatlan esetén 180 nap áll rendelkezésre a CSOK igényélésére. Az építkezés egyik fontos feltétele, hogy a teljes bekerülési költség, vagy ha még nincs
kész a lakás, akkor az időarányos költség 70 százalékát saját névre szóló számlákkal kell igazolni. Lényeges azonban, hogy csak olyan vállalkozás állíthatja ki a számlát, amelynek ezt a jogát az adóhatóság is elismeri és nem saját vagy közeli hozzátartozó tulajdonában áll.

Mikor kell visszafizetni?

Érdekes kérdés ez egy vissza nem térítendő támogatásnál, de léteznek helyzetek, amikor az állam visszakövetelheti a pénzt. Ilyen helyzet, amikor – sértve a támogatási szerződést -, lebontja valaki a lakást, ha nem lakáscélra használják az ingatlant a támogatottak. Ilyen esetekben a polgári törvénykönyv szerinti késedelmi kamattal növelve vissza kell fizetni a támogatást.

Ez alól kivételt képez, tehát nem minősül a bentlakási kötelezettség megszegésének, ha a támogatott személy és a gyermek a támogatott személy foglalkoztatására irányuló jogviszonya alatt és következtében – ideértve a sajátos egyházi jogviszonyt
is – köteles a szolgálati helyén a foglalkoztató által térítésmentesen biztosított szolgálati lakásban lakni.

Bizonyos esetekben, ha a tulajdonviszonyokat nem a szerződésben kikötött módon intézik, válás vagy a párkapcsolat felbomlása is hasonló következményekkel jár. És természetesen vissza kell fizetni a CSOK-ot, ha a fentebb írt határidőn belül nem sikerül teljesíteni a gyermekszámra tett vállalást.

További fontos részletek

Bár nem a CSOK része, de a kormányrendelet szabályozza a három vagy több gyermekesek által igényelhető új ingatlanhoz igényelhető 10 millió Ft-os CSOK támogatás mellé adható, legfeljebb 15 millió forintos hitelig igénybe vehető kamattámogatást. Ennek a támogatott hitelnek a fizetendő kamata maximum 3 százalék. Az ilyen támogatott kamatozású hitelek maximális támogatási ideje 25 év.

Nagyon fontos, hogy akárki is igényel CSOK-ot vagy a mellé járó kamattámogatást, az azt megítélő bank köteles teljes körűen és érthetően tájékoztatni a részletekről, feltételekről és jogokról. Ahogy az is a bank feladata, hogy ha csak hitellel együtt tudja az adott ügyfél megvásárolni a támogatott, új otthont, akkor saját hatáskörben hitelképességi vizsgálatot végezzen. Vagyis, aki a néhány éve a jegybank által meghatározott hitelképességi feltételeknek nem felel meg,  az a kamattámogatással járó hitelre sem lesz jogosult. A hitelfelvételről, a kamattámogatásról és a családi otthonteremtési kedvezmény igényléséről mindenki a kereskedelmi bankoknál vagy
az MNB felügyelete alatt álló közvetítőknél, például a Duna House hitelközvetítő cégénél, a Hitelcentrum Kft. munkatársainál érdeklődhet.

ÁFA visszaigénylése

Az adó-visszatérítési támogatás magáncélú építkezések vagy építési telek magánszemély által történő vásárlása esetén lehetséges. A visszaigénylés benyújtásának határideje: 2019.12.31.

A legfeljebb 150 m2 hasznos alapterületű lakás vagy a legfeljebb 300 m2 hasznos alapterületű egylakásos lakóépület természetes személy építője vagy építtetője az építési bekerülési költség megfizetéséhez igényelheti az adó-visszatérítési támogatást.

Az adó-visszatérítési támogatás összege megegyezik az építkezés helyéül szolgáló építési telek, valamint a lakás vagy az egylakásos lakóépület építéséhez megvásárolt anyagok és igénybe vett szolgáltatások számlájában feltüntetett és a kiállított számla szerint megfizetett általános forgalmi adó összegével, de legfeljebb 5 millió forint.

– A maximálisan igénybe vehető 5 millió forint támogatáshoz minimum ~23,5 millió forintnak megfelelő bruttó összegről kell számlát benyújtani.
– A támogatást nem lehet igénybe venni olyan ingatlanokra, amelyeket egy kivitelező kulcsrakészen ad át a megrendelőnek.
– Az igénylőnek és házastársának büntetlen előéletűnek és köztartozásmentes adózónak kell lennie.
– 30 napnál nem régebbi okirattal igazolni kell, hogy az igénylő – házastársak, élettársak esetén legalább az egyik fél – legalább 180 napja folyamatosan az egészségbiztosítás nyilvántartásában biztosítottként szerepel.
– Házastársak, fiatal házaspár és élettársak esetén az új lakásban mindkét félnek az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett tulajdonnal kell rendelkeznie. 2018. márciusától már nyugdíjasok is igényelhetik.

Építési hitel, hitelügyintézés családi ház építésre

Az építési hitel egyik legnagyobb vonzereje, hogy általában jóval kedvezőbb feltételek mellett kerül folyósításra, mint például egy szabadfelhasználású hitel. Ezek a feltételek azonban nagyon bonyolulttá tudják tenni egy-egy építési hitel felvételét,
vagyis végső soron a családi ház felépítését. Minden esetben alkalmazható pontos recept nincs, bizonyos kérdések tisztázása érdekében elengedhetetlen az egyénre szabott konzultáció, de ettől függetlenül hasznos, ha néhány ökölszabállyal tisztában
vagyunk a lakás hitel témakörét érintően.
CSOK 10 millió forintos vissza nem térítendő támogatással kapcsolatban túl sok számolgatni való nincs. Az állam 25 évre maximum 3%-on nyújtja az építési hitelt a 3 gyerekeseknek vagy gyereket vállalóknak.

1. Építési hitel folyósítása

Ez azt jelenti, hogy az általunk kiválasztott hitelező pénzintézet nem egyben bocsájtja rendelkezésünkre az építési hitel összegét, hanem szakaszosan. Vagyis amikor a generálkivitelezés megkezdődik és a bank által megkövetelt önerő beépítésre kerül, akkor válik folyósíthatóvá az első szakasz. A következő hitelrész folyósításának feltétele, hogy a banki értékbecslő hivatalosan megállapítsa az előző szakasz beépítését – és így tovább. Az utolsó folyósítás feltétele a készház használatba vételi engedélyének megszerzése, valamint a lakóépület feltüntetése a helyszínrajzon.  

2. Építési hitel minimális önereje

Önerő nélkül nem lehet családi ház építésébe kezdeni, legalább a szükséges összeg 20%-val rendelkeznie kell az igénylőnek, hogy a fennmaradó összeget lakás hitel formájában felvehesse. Fontos tudnunk, hogy bár az építkezésre szán telek önmagában is értéket képvisel, nem minden esetben elég ahhoz, hogy a bank által meghatározott önerő mértékét elérje és így építési hitel formájában pénzhez jussunk.

3. Építési hitel maximális összege

Magától értetődik, hogy a maximális hitelösszeg nem haladhatja meg a családi ház költségét és a fedezetül felajánlott ingatlan(ok) forgalmi értékének 80%-nál sem lehet több. További kitétel, hogy az ingatlan hitelbiztosítéki értékének egy bizonyos – a bank által meghatározott – százalékát szintén nem haladhatja meg az igényelt hitelösszeg. Az előbbi két feltétel közül azt kell figyelembe venni, amelyik az alacsonyabb és így megkapjuk a maximális finanszírozhatóságot.  

4. Pénzügyi tartalék

Gyakran felmerülő kérdés, hogy a hitel felvétel folyamatában be kell-e vallani, hogy a családi ház építésével összefüggő költségvetésben vállalt önerőn túl rendelkezésre áll-e további pénzügyi tartalék. A válasz: nem, ennél fogva nincs szükség további
pénzügyi igazolások beszerzésére sem.

5. Pénzügyi mozgástér

Kényelmetlen helyzetek bármikor adódhatnak. Például a családi ház jövőbeni tulajdonosa, vagy akár a generálkivitelezés végrehajtásával megbízott cég szakembere hiheti azt, hogy már 30%-os készültségi fokon vannak, de az értékbecslő megállapítása szerint csak 26%-on állnak – emiatt a lakás hitel következő szakasza mégsem kerül folyósításra. Amennyiben az ilyen és ehhez
hasonló helyzetekben nem áll rendelkezésünkre megfelelő pénzügyi mozgástér, megakadhat a további finanszírozás és ez további kellemetlenségekhez vezethet.  

6. Építési hitel összegének megemelése

Ez egy nagyon körülményes folyamat, ami rengeteg buktatót rejt magában és pontosan emiatt nagyon kevés tapasztalat halmozódott fel ezzel a tárgykörrel kapcsolatban. Újra hangsúlyoznunk kell, hogy a legbölcsebb megoldás az, ha számottevő pénzügyi mozgásteret hagyunk magunknak annak érdekében, hogy ne legyen szükségünk az építési hitel összegének megemelésére. 

7. Építési hitel rendelkezésre tartása

Az építési hitel rendelkezésre tartása során jutalékot kell megfizetnünk a megigényelt, de még nem folyósított hitel után is, hiszen a bank a hiteligénylő kérelmére már elkülönítette azt a kért pénzösszeget, vagyis kvázi „felhasználás alatt van”.  

8. Elő-, vagy utófinanszírozásos-e az építési hitel?

Előfinanszírozásos hitel felvételére csak magánszemélyeknek van lehetőségük, minden egyéb esetben (cégek, vállalatok) csak utófinanszírozásra van lehetőség – vagyis előbb végre kell hajtani a kivitelezést, majd csak ezt követően finanszíroz a
bank.  

9. Építési hitel lépcsőzetes törlesztése

Az építési hitel szakaszos folyósításának köszönhetően a törlesztője is fokozatosan, a szakaszoknak megfelelően épül fel és éri el a hitel egészének felhasználását követően a végleges értékét.

10. Építési hitel törlesztőrészlete

Építési hitel esetében a végleges törlesztőrészlet csak az után kerül megállapításra, hogy a teljes hitel felhasználásra került, amely az elért készültségi fok és a jogerős használatbavételi engedély kiállításának a függvénye. Egy elhúzódó generálkivitelezés esetében komoly veszélyt jelent, az előzetes kalkulációknál számottevően magasabb törlesztőrészlet, hiszen a türelmi idő alatt ki nem fizetett
tőkét hozzáadják a türelmi idő utáni időszak törlesztőjéhez. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha 4 évig elhúzódik egy családi ház felépítése, miközben 20 évre vettünk fel hitelt, akkor 16 év alatt kell visszafizetni a hitel kapcsán felmerülő tőkét.

CSOK hitelügyintézés – CSOK alapszabályok

A családi otthonteremtési kedvezmény, használt és új építésű ingatlanra egyaránt igénybe vehető. A jogos igény mértékét alapvetően három tényező fogja meghatározni:

1. a vállalt és meglevő gyermekek száma;
2. az ingatlan elhelyezkedése (falusi CSOK esetén);
3. az ingatlan állapota (új vagy használt).

A CSOK-ra vonatkozó hatályos jogszabályokat az alábbi linkek segítségével érheti el:
– az új lakások építéséhez, vásárlásához kapcsolódó lakáscélú támogatásról szóló 16/2016. (II. 10.) Korm. rendelet;
– a használt lakás vásárlásához, bővítéséhez igényelhető családi otthonteremtési kedvezményről szóló 17/2016. (II. 10.) Korm. rendelet.

A fentiek alapján látható, hogy a CSOK maximum 10 millió forint vissza nem térítendő állami támogatást foglal magába. Ezen az állami támogatáson felül további 15 millió forintos kedvező hitelt is igényelhet az otthoncélját megvalósítani kívánó fiatal házaspár. Az elmúlt évek statisztikái alapján mintegy 60 000 család jutott a CSOK segítségével új otthonhoz. Az elmúlt időszak egyik legfontosabb változása, hogy a kamattámogatott CSOK hitel már használt ingatlan esetében is igényelhető. Emellett szintén fontos változás, hogy végre eltörölték a használt ingatlanokra vonatkozó 35 millió forintos értékhatárt. Erre azért volt szükség, mert az elmúlt fél
évtized ingatlanpiaci változásainak eredményeként ugrásszerűen megnövekedtek a lakásárak. A frekventáltabb településeken legalább kétszeres áremelkedést tapasztalhatunk az öt évvel korábbi szinthez képest.

Az új és a használt ingatlanra vonatkozó CSOK esetében is számos részletszabályozóval is számolni kell. Ezek nem csak az ingatlanokkal, de az igénylőkkel szemben is számos követelményt támasztanak. Ezeket az alábbiakban összegezzük:

– első sorban magyar állampolgárok igényelhetik a CSOK-ot;
– nem magyar állampolgár akkor igényelhet CSOK-ot, ha az EU egyik tagállamának polgára és magyarországi tartózkodási engedéllyel rendelkezik;
– nem EU állampolgár akkor igényelhet CSOK-ot, ha bevándorolt vagy letelepedett jogállással rendelkezik;
– az igénylőnek rendelkezniük kell állandó magyarországi bejelentett lakcímmel;
– az igénylő lehet egyedülálló is;
– az igénylő nem rendelkezhet köztartozással;
– 0,5 – 2 év folyamatos TB jogviszonyt kell igazolni az igényelt CSOK összegétől függően;
– a TB jogviszony hosszának megállapítása során figyelembe vehető a külföldön szerzett társadalombiztosítási jogviszony, ha az igénylő magyar állampolgár;
– előre vállalt gyermek esetében csak olyan házaspárok igényelheti a támogatást, ahol az egyik fél 40 évnél fiatalabb;
– előre legfeljebb 3 gyermeket lehet vállalni;
– 4 – 10 év áll rendelkezésre az előre vállalt gyermekek megszületésére, a vállalt gyermekek számától függően;
– a gyámság alatt álló gyermek után is igénybe vehető a CSOK;
– a CSOK-ot igénylő személyeknek bármennyi ingatlanuk lehet;
– a támogatással megvásárolt ingatlanban házastársak és élettársak esetében mindkét félnek tulajdont kell szereznie;
– a CSOK bizonyos mértékben igénybe vehető ingatlanbővítésre és korszerűsítésre is;
– a támogatással megvásárolt ingatlan vételárának maximum 10 százaléka fizethető készpénzben.
– A fenti információk csak tájékoztató jellegűek. Pontos ajánlatért kérjük vegye
fel a ügyintézőnkel a kapcsolatot!

CSOK hitelügyintézés – hitel alapszabályok

Figyelembe véve a mai ingatlanpiaci árakat, viszonylag kevesen engedhetik meg maguknak, hogy készpénzből finanszírozzák a lakásvásárlást. Ebben az esetben jön képbe a lakáshitel, amelyet fordíthatunk:

1. új ingatlan megvásárlására;
2. használt ingatlan megvásárlására;
3. használt ingatlan bővítésére és/vagy korszerűsítésére.

Önerőre csak ingatlanvásárlás esetén van szükség. A jelenleg alkalmazott szabályok szerint az ingatlan forgalmi értékének maximum 80%-a fedezheti hitelforrásból. Vagyis egy 40 millió forintos forgalmi értékű ház esetében maximum 32 millió forintot hitelt lehet igényelni. A különböző bankok saját finanszírozási szabályai viszont ennél általában kisebb mértékű maximum jelzáloghitelt tesznek elérhetővé. A finanszírozást befolyásolhatja az ingatlan állapota, annak elhelyezkedése, és az igénylő jövedelemvizsgálatának eredménye.

Csok hitelügyintézés a közelben is:

Kapcsolatfelvétel

Ha felkeltettük érdeklődését ne habozzon, vegye fel velünk a kapcsolatot egy ingyenes konzultációhoz.

Elérhetőség
Térkép
Kövessen minket
Kérdése van?