Családi ház vagy társasházi lakás ?

  • Post category:Hírek

Kinek ajánlott a családi ház és kinek a lakás

Mindenkinél előbb-vagy utóbb adódik olyan élethelyzet, amikor dönteni kell, hogy családi házban vagy lakásban – legyen ez új építésű vagy használt –  fogják családi életünket folytatni. Sokakban felmerül az alapvető kérdés: családi ház vagy lakás ?

Biztosan mindenki elgondolkozik egy ilyen helyzetben, hogy melyik a jobb választás rövid és hosszútávon, mik az előnyei és hátrányai annak, ha használt vagy új építésű családi ház vagy lakás valamelyike mellet döntünk, és egy ilyen, a legtöbb ember számára talán élete legnagyobb volumenű vásárlását hajtunk végre. 

Összegyűjtöttünk néhány dolgot, ami remélhetőleg segítséget nyújt a döntésben, milyen ingatlant válasszunk, ha családi ház vagy lakás vásárlás előtt állunk.

Általánosságban elmondhatjuk, hogy családi házat annak érdemes vásárolnia, aki:

– állatokat szeretne tartani
– gyerekek miatt nagyobb helyre, kertre van szüksége 
– szereti a természet viszonylagos közelségét. 

Nem ajánlott a családi ház azoknak:
–  akik egyedül élnek, 
– akik sokat dolgoznak, és gyakorlatilag esélyük sincs élvezni a családi ház előnyeit,
– akiknek egészség

ügyi állapotuk nem teszi lehetővé azt, hogy a ház és kertet folyamatosan rendben tartsák

A fentiekkel ellentétben lakást annak érdemes vásárolnia, akik:
– szeretik a kényelmet, 
– nincs idejük és/vagy kedvük a ház körüli munkákat elvégezni,
– vagy szempont a „városias” elhelyezkedés, hogy minél közelebb legyen minden

Semmiképpen ne döntsünk a lakás vásárlás mellett, ha szeretnénk a természet közelségét legalább minimális mértékben élvezni, nem szeretjük a bezártságot és ha a szomszédok elviselése káros hatással van az általános egészségügyi állapotunkra.

Családi ház

Azt bátran kijelenthetjük, hogy a családi ház minimális kivételtől eltekintve a legtöbb ember álma, hiszen sok esetben jóval komfortosabb és színvonalasabb a életkörülményeket biztosít a család minden tagjának mint egy lakás. Tágasabb, kényelmesebb, kevésbé ébreszt bezártság érzetet, a szobák és egyéb helységek jobban elkülönülnek megteremtve ezzel az ott élők otthon érzetét. A használt családi házak vásárlása mellett sokan új építésű családi ház építése mellett döntenek, így saját maguk dönthetik el milyen elrendezésben és méretben, milyen műszaki tartalommal épüljön fel otthonuk, a helyiségek elhelyezkedésétől kezdve az építőanyagokon át a szigetelésig bezárólag. Az új építésű családi házra vágyók számos ötletadó házterv közül választhatnak, amik remek kiindulási alapot adhatnak a saját igény szerinti tervezéshez. Amennyiben egy új építésű családi ház lesz a megfelelő megoldás álmaink otthonának megvalósításához, jó alternatívát nyújthatnak az ötletadó háztervek mellett a családi házas projekt lehetőségek is, melyekből szintén ötleteket meríthetünk, akár generálkivitelezés keretében szeretnénk megvalósítani az építkezést, akár más megoldással. 

A családi házak egyik legnagyobb előnye sokak számára a kert. Ha olyan családi házban lakunk, amely rendelkezik saját udvarral, számos lehetőségünk van, hogy szabadidőnket a friss levegőn töltsük. lehetőségünk nyílik kertészkedésre, nyáron akár napozásra vagy medencézésre is, de megfelelő helyszín lehet családi vagy baráti összejövetelek és sütögetések lebonyolítására is. 

Kétségtelenül a kisgyermekes családok életét is megkönnyíti, és komfortosabbá teszi ha a család ház rendelkezik udvarral, többek közt nem kell játszótérre vinni a gyerekeket hogy a szabadban játszhassanak, saját gyerek birodalom alakítható ki a kertben és nyugodtan szórakozhatnak az udvaron is a család tagjai. Nagyobb gyermekek esetén is optimális megoldás ha a családi házhoz tartozik udvar is, így amíg a gyerekek játszanak a szülő állandó felügyelete sem szükséges.

Sokan tartják kisállataikat a lakásban, minden bizonnyal egy nagyobb testű kutya esetén praktikusabb, és ideálisabb ha van kertünk, ahol szabadon futkározhat, és nem csak a sétálások alkalmával jut ki a szabad levegőre.

Azok számára azonban akik nem kedvelik a kinti tevékenységeket a kert inkább jelenthet hátrányt mint előnyt. A számos szórakozási és kényelmi lehetőség mellett, az udvar rendben tartása, folyamatos munkálatokat igényel. (fűnyírás, levelek eltakarítása ősszel, növények gondozása…stb)

A családi ház további előnye, hogy sokkal szabadabb és nyugodtabb életkörülményeket biztosíthat mint egy lakás. A szomszédok távolabb vannak mint egy lakás esetében, így például nem hallatszanak át tőlük a zavaró zajok, másrészt a családi házunk saját igényeinkre való kialakításához döntéseinket szabadabban hozhatjuk meg a szomszédoktól függetlenül. Saját igényeinknek megfelelően eldönthetjük, hogy hogyan nézzen ki kívülről a családi ház, milyen fűtést szeretnénk,….stb. Egy új építésű családi ház esetében még több dologban dönthetünk önállóan, mint egy már megépült ház esetén. 

Hátránya lehet a családi házaknak azonban, hogy általában a kertes házak  a városokon belül is a külvárosi részeken vagy a kialakult kertvárosban helyezkednek el, ezért általában több időbe telik eljutni a munkahelyre, vagy a gyerekeket elvinni az iskolába/óvodába.  

A családi házak pozitívumai közé tartozik a bővíthetőség és alakíthatóság. Bár rengeteg időbe és pénzbe telik, egy családi ház esetén – ha a szükség úgy hozza – lehetőség van további szoba vagy egyéb helységek kialakítására, az alapterület növelésére, míg egy lakásnál ez nem kivitelezhető, Ezért érdemes jól átgondolni hány szobára és milyen helyiségekre is lehet szükségünk ha később nem akarunk ismét költözködni mert nem megfelelő a családi ház elrendezése, kialakítása a mindennapi életünkhöz. Ha nem találunk számunkra megfelelő elrendezésű és méretű családi házat, de mindenképp ragaszkodunk az kerthez, a legjobb alternatíva az új építésű családi ház. A www.smallhome.hu oldalon fellelhető számos ötletadó házterv, segítséget nyújt az álom otthon megtervezéséhez.

Előnyök:
• szomszédok messzebb vannak, nem hallatszik át zavaró zaj
• saját kert, udvar tartozik hozzá
• a kert lehetőséget ad barkácsolásra, kertészkedésre, szabad idő kellemes eltöltésére…stb
• a gyerekek több időt tölthetnek a szabadban, biztonságban játszhatnak az udvaron
• baráti és családi összejövetelek, grill partik ideális helyszíne lehet az udvar
• házzal, kertel kapcsolatos döntéseinket nem kell megvitatni más lakókkal
• háziállat tartására ideálisabb mint a lakás
• bővíthető, az alapterület és elrendezés könnyebben változtatható

Hátrányok:
• általában drágább mint egy lakás
• a családi házas részek általában a város „kintebb eső” részein találhatók, ezért a munkahely/iskola/óvoda esetén az utazási idő növekedhet
• mindig van tenni való a kertben (fűnyírás, hólapátolás…stb)
• folyamatos karbantartást igényel az állagmegóvás érdekében
• szolgáltatások pl.: orvos, bolt, fodrász…stb messzebb lehetnek
• fenntartási költsége magasabb

Lakás

 

A lakás sokak számára elérhetőbb anyagilag mint a használt vagy új építésű családi ház. Döntő többségben ez szokott alapvetően az előnye lenni: olcsóbb, így egyszerűbb a megvásárlása, több család számára elérhetőbb. Használt vagy új lakás esetén, ha nem az ár az elsődleges szempont érdemes megnézni a társasházi projekt lehetőségeket mert itt az elrendezés és méret alakíthatósága kötöttebb keretek között mozog. Társasházi projektben történő lakásvásárlás esetén fontos a környéket is figyelembe venni, és amennyiben lehetséges a szomszédokról információt begyűjteni, mert a családi házzal ellentétben egy társasházban sokkal többen osztoznak a lakótéren a lakók közelsége miatt.

A lakás többnyire olcsóbb és kényelmesebb életet tesz lehetővé, ehhez azonban alkalmazkodni kell a szomszédok közelségéhez, valamint a társasház szabályzatához és nem utolsó sorban közös költséget is fizetnünk kell.

Egy lakásnak alacsonyabb a rezsi költsége és karbantartási költsége is, ez még inkább igaz egy új építésű lakás esetében, ami már modernebb technológiával és magasabb műszaki tartalommal épült, valamint legtöbbször a minden napi élethez szükséges szolgáltatások is könnyebben elérhetők az elhelyezkedés miatt, így az utazással is spórolunk. 

Lakás előnyei:
• általában olcsóbb mint egy családi ház
• karbantartási költsége és felújítása is kevesebb anyagi áldozatot igényel
• a mai korra jellemző munkatempóhoz és életvitelhez jobban illeszkedő, kényelmes életformát biztosít
• a szomszédok közelsége nagyobb biztonságérzetet nyújthat
• általában közelben megtalálhatók a szolgáltatók pl. orvos, fodrász, iskola, óvoda, bankok…stb
• magasabban lévő lakásoknál panoráma lehetősége

Lakás hátrányai:
• kénytelenek vagyunk elviselni a szomszédokat
• bosszúságot okozhatnak a társasház felbukkanó hibái pl.: lift elromlik
• általában nincs kert, ez bezártság érzetet is okozhat
• parkolási lehetőségek korlátozottak
• gyerekeknek általában játszótér nem biztosított a társasház udvarán
• A rezsi költség nehezebben szabályozható, akkor is van költség ha használaton kívül van a lakás

 Az alábbi oldalakon összegyűjtöttünk néhány lehetőséget, ami segítheti döntését

Megosztás: